Autismutredning.

I onsdags var det dags för uppföljningsmöte hos Dantes psykolog. Trots att jag var förberedd på det hon skulle säga, så kom det ändå som en kalldusch. Hon började med att gå igenom resultatet från testen hon gjorde, och meddelade att Dante är en mycket begåvad ung man. Han ligger klart över medel intelligens- och kunskapsmässigt och hans arbetsminne ligger inom normalspannet. Liksom någonting annat, men det var så mycket information på en gång att allting inte fastnade. Jag ska läsa hans journal lite noggrannare senare och se exakt vad det står. Problemen är dock väldigt tydliga när det kommer till koncentration, uppmärksamhet och logiskt tänkande. Psykologen sa också att det gjorde ont i hjärtat på henne när Dante skulle skriva sitt namn och när han skulle studera en figur och sedan rita en ring, en fyrkant eller något liknande i en likadan figur. Hon sa att det är så tydligt att han vet vad han ska göra, och han gör rätt, men han får inte handen att samarbeta med hjärnan, vilket skapar en enorm frustration för honom. Tänk er själva att ni vet hur en cirkel ser ut och ni tänker rita en, men av någon anledning så gör handen så det mer ser ut som en fyrkant. Det tar oerhört mycket energi för honom och skapar, som sagt, enorm frustration.
 
Vi samtalade en hel del till och hon sade att hon misstänker att han har det som tidigare benämndes som Aspergers syndrom. Numera finns den diagnosen inte utan allting räknas som autism, men olika nivåer inom spektrat. Vi pratade också om framtiden och vilka problem och bekymmer han kommer stöta på, och att vi ska vara beredda på att hans skolgång kommer bli tuff. Det är inte kul att höra, men det var heller inte någon överraskning. Vi pratade en hel del om Dantes beteende, hur han rör sig rent fysiskt, saker han säger och gör och hon sa att mycket av det som beskrevs kring Dante var typiskt autistiskt beteende. Så nu har en officiell remiss skickats till BUP för autismutredning. Tyvärr är kön runt ett halvår, men Dantes helt fantastiska psykolog skulle ringa dem och fråga om det gick att skynda på eftersom det ändå finns så mycket underlag på Dante och att han har följts ända sedan födseln. Hon trodde dock inte att utredningen skulle vara färdig innan skolstarten, tyvärr.
 
Efter mötet ringde jag till Dantes blivande rektor, eftersom han börjar förskoleklass i augusti. Jag förklarade läget och sade att jag ville få till ett möte för att berätta om Dante och hans behov, och jag fick ett sådant fantastiskt bra bemötande från henne. Hon lät så glad över att Dante skulle börja där, sade att det var superbra att jag ringde och att vi skulle boka in ett möte så snart som möljligt. Så nu är det ett möte inbokat med blivande rektor och blivande specialpedagog, förskolepersonal och psykologen. Det känns hur skönt som helst att vården och skolan jobbar tillsammans för att Dantes skolgång ska få en sådan bra start som möjligt.
 
 
Älskade pojke. Vi har gått igenom mycket på sex år.
 
Utmaningar som stundtals var livshotande.
 
Vi fixar det här också. Tillsammans. Du och jag, min superhjälte.
 
 
 
Nu kör vi.
 


 

Kommentera inlägget här :